Positieve gezondheid en LVB

Positieve gezondheid en LVB

Machteld Huber introduceerde met haar concept Positieve Gezondheid een nieuwe en minder statische definitie van gezondheid: "Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Daarbij draait het om de vraag of je kunt omgaan met wat het leven je brengt, op een zodanige manier dat je je daar goed bij voelt en het idee hebt dat je zelf de regie in handen hebt".

Essentieel aan Positieve Gezondheid is dat wordt uitgegaan van wat iemand wél kan in plaats van wat iemand niet kan. Een LVB is niet iets dat je kunt genezen of oplossen, maar je kunt er wel mee leren leven. Positieve gezondheid is een optelsom van alle functies die genoemd staan in het onderstaande plaatje. Scoor je bijvoorbeeld minder op het gebied van lichaamsfuncties of dagelijks functioneren, dan kun je wellicht compenseren vanuit een ander gebied zoals zingeving, meedoen en/of kwaliteit van leven.

Limburg heeft de ambitie de meest positief gezonde provincie van Nederland te worden! Daar werken we met zijn allen aan mee!

Tips & tricks

  • Ga op zoek naar het talent, prikkel de interesses en benadruk en ontwikkel de vaardigheden die aanwezig zijn. Niemand wil vanuit een beperking benaderd worden!

Download de Kennis-app LVB in de App store of bij Google play om deze informatie altijd bij de hand te hebben.